Americký koncern verí v lukratívne ložiská ropy v Čiernom mori

13.07.2013 Celý región

Washington 13. júla (TASR) - Americká ropná spoločnosť Exxon Mobil investuje 735 miliónov USD (563,91 milióna eur) do realizácie dvoch hlbinných prieskumných vrtov v ukrajinských vodách Čierneho mora. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Čierne more je na rozdiel od iných oblastí stále dosť obchádzaným teritóriom zo strany ropného priemyslu. Zatiaľ čo v Čiernom mori sa nachádza menej než 100 ropných vrtov, napríklad v Severnom mori ich je podľa agentúry Bloomberg okolo 7000. Kvalitnejšie technológie a rastúci dopyt v regióne po energetických zdrojoch však začína lákať ropné firmy, aby zainvestovali do hlbinných vrtov aj v oblasti Čierneho mora, povedal analytik Bloomberg Industries Philipp Chladek.

Oblasť Skifska sa nachádza vedľa rumunského bloku Neptun, v ktorom Exxon Mobil a jeho partner OMV Petrom objavili minulý rok veľké zásoby zemného plynu. Práve minuloročný objav zvýšil záujem o túto oblasť. Samotný Exxon Mobil sa potom rozhodol pre prieskumy okrem Ukrajiny aj v Rusku a Bulharsku.

Ako uviedol zástupca ukrajinského ministerstva energetiky, Kyjev plánuje dokončiť a podpísať dohodu s firmou Exxon Mobil o prieskume v Čiernom mori koncom tohto roka. Následne chce záujemcom ponúknuť na prieskum ďalšie lokality.
 

Vyberte región